Kuchnia

Proste, tradycyjne pierniczki dla spóźnialskich! [przepis]

17 grudnia 2016 18:47:37
Proste, tradycyjne pierniczki dla spóźnialskich! [przepis] Źródło:

Jeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec, oto szybki przepis na pierniczki. Jest to przepis na fefernuski kociewskie. Z tej porcji wychodzi bardzo dużo pierników, ale to nie problem, są pyszne i jeżeli stwierdzicie, że dla was to za dużo, możecie je dać w komuś prezencie.

1,5 kg mąki pszennej
1 szkl. ( 250 g ) cukru
0,5 kg miodu
250 g smalcu
1 szkl. mleka
5 jajek
1 – 2 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki amoniaku

Około 1/4 szkl mleka odlać.

W garnku rozpuścić smalec z miodem, pozostałym mlekiem i cukrem oraz przyprawą do piernika. Przestudzić. Może być lekko ciepłe.

Dodać mąkę, jajko i pozostałe mleko, które wcześniej należy wymieszać z sodą i amoniakiem. Wyrobić ciasto. Ja podzieliłam wyrobione ciasto na pół i do części dodałam skórkę pomarańczową i posiekane orzechy włoskie. Ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka dni, ale wystarczy mu też kilka godzin.

Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować w wałki o średnicy ok. 2 – 3 cm. Kroić na plastry. Układać na papierze do pieczenia, pamiętając o zachowanieu odległości, bo pierniczki mocno rosną. Piec w 180 º C przez ok 15 minut.

Kiedy pierniczki wystygną, przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder i wymieszać go z wodą, tak, żeby powstał płynny lukier. Powinien mieć konsystencje niegęstej śmietany. Zanurzać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do zastygnięcia.

Tagi:
loading...
loading...