Kuchnia

Krupnik - gęsta, gorąca zupa idealna na chłodniejsze dni[przepis]

12 listopada 2016 17:08:19
Krupnik - gęsta, gorąca zupa idealna na chłodniejsze dni[przepis] Źródło:

Jeśli szukacie przepisu na idealną zupę, która nada się na coraz chłodniejsze dni, to nie musicie dłużej szukać. Klasyka gatunku, czyli krupnik.

mięso na wywar (u mnie dwie ćwiartki kurczaka)
włoszczyzna
5 średnich ziemniaków
2/3 szklanki (120 g) kaszy jęczmiennej wiejskiej
4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
liść laurowy
sól

Włoszczyznę obrać, pociąć na mniejsze części. Włożyć do garnka z mięsem, zalać wodą i ugotować wywar z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego.

Kiedy mięso będzie miękki, odcedzić. Do wywaru dodać obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przepłukaną wcześniej kaszę. Gotować aż ziemniaki będą gotowe. Dodać pokrojoną w drobną kostkę, ugotowaną wcześniej marchewkę i obrane i pokrojone na drobne kawałki mięso. Posolić. Zagotować razem. Oczywiście krupnik najlepszy jest na następny dzień. Chociaż nic mu nie brakuje i od razu po ugotowaniu.

Tagi:
loading...
loading...
loading...